TerasMalaysia

Pendaki Britain dedah Everest sudah kehilangan salji, nampak seperti gunung yang gondol

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Pendaki Britain dedah Everest sudah kehilangan salji, nampak seperti gunung yang gondol. Pendedahan itu dibuat pendaki Britain, Kenton Cool pada Sabtu yang melakukan pendakian kali ke-17 sekali gus mencipta rekod peribadi baru-baru ini.

“Jika anda kembali semula pada awal pertengahan tahun 2000, kawasan itu masih dilitupi salji tebal. Kini, permukaannya berubah dari tahun ke tahun.

“Saya tidak pernah melihat kejadian runtuhan batu seperti yang berlaku di Lhotse Face, sepanjang laluan ke puncak sebelum ini,” kata Cool, 49, yang pertama kali menawan puncak itu pada 2004.

Menurutnya, keadaan itu jelas menunjukkan betapa keringnya permukaan Everest sekarang.

“Ia mungkin berpunca daripada kurangnya taburan hujan atau salji. Ia juga mungkin impak daripada pemanasan global dan perubahan alam sekitar,” ujarnya.

Pendaki Britain dedah Everest sudah kehilangan salji, nampak seperti gunung yang gondol

Keadaan itu bagaimanapun tidak akan menghentikan Cool melakukan ekspedisi sama pada masa akan datang kerana dia mahu kembali semula pada 2024.

Sebelum ini, saintis iklim mendakwa suhu bumi telah meningkat secara purata 0.74 darjah Celsius sejak lebih 100 tahun lalu, namun pemanasan di sekitar banjaran Himalaya adalah jauh lebih tinggi berbanding purata global.

Difahamkan, suhu purata di Nepal telah menyaksikan peningkatan sebanyak 0.06 darjah Celsius setiap tahun berikutan kedudukannya antara China dan India yang merupakan dua negara pencemar paling besar di dunia.

BACA:
Akibat penampakan objek ‘pelik’ di tenggara Turkiye, semua penerbangan tertangguh selama 12 jam
Selain untuk membersihkan gigi, rupanya ubat gigi boleh digunakan untuk tujuan lain
Kembang tekak tengok apa yang dikunyah, mati-mati ingat daging, rupanya..

Leave a Comment