Pendaki terpaksa diselamatkan guna helikopter, sesat gara-gara guna Google Maps

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Pendaki terpaksa diselamatkan guna helikopter, sesat gara-gara guna Google Maps.

Seorang pendaki telah perlu diselamatkan daripada tebing Gunung Fromme di utara Vancouver menggunakan helikopter kerana tersesat selepas mengikuti aplikasi pemetaan, Google Maps, lapor New York Post semalam.

Pihak Penyelamat Darat Utara (NSR) yang berpangkalan di Vancouver berkongsi dalam catatan di laman Facebook bahawa seorang pendaki yang tidak dikenalpasti mendapati dirinya tersesat di bahagian tebing tersebut selepas mencuba mencapai puncak.

Dua anggota penyelamat berusaha menyelamatkan mangsa di kawasan hutan tebal semasa misi penyelamatan pada 4 November lalu.

NSR melaporkan bahawa mangsa, yang hanya dilengkapi dengan peralatan minimum tanpa lampu suluh dan memakai kasut yang tidak sesuai, berjaya diselamatkan.

Pihak penyelamat mengatakan ini merupakan kali kedua dalam masa dua bulan pendaki terperangkap di Gunung Fromme kerana mengikuti laluan palsu yang ditunjukkan oleh Google Maps.

Pendaki terpaksa diselamatkan guna helikopter, sesat gara-gara guna Google Maps

Dalam kemas kini terkini, NSR menyatakan bahawa Google Maps telah menghapuskan laluan yang tidak wujud itu setelah mengetahui mengenai kesilapan tersebut.

NSR juga menasihati bakal pendaki untuk mengelakkan menggunakan Google Maps dan sebaliknya menggunakan aplikasi yang direka untuk aktiviti luar seperti CalTopo dan Gaia, atau menggunakan peta kertas dan kompas.

BACA:
Penduduk terkejut jumpa kolam aneh, air berubah menjadi warna merah jambu
Ikan jarang ditemui ubah nasib nelayan, dijual pada harga RM1.16 juta
Asal-usul kain kasa yang ramai tak tahu, dipercayai dicipta dan berasal dari Gaza

Leave a Comment