Penduduk terkejut jumpa kolam aneh, air berubah menjadi warna merah jambu

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Penduduk terkejut jumpa kolam aneh, air berubah menjadi warna merah jambu.

Sebuah kolam di kawasan Maui, Hawaii, menunjukkan penampilan yang luar biasa setelah airnya berubah menjadi warna merah jambu, laporan dari stesen penyiaran CNN semalam.

Air Kolam Kealia telah mengalami perubahan warna menjadi merah jambu sejak 30 Oktober lalu, disebabkan oleh peningkatan kandungan garam di tengah-tengah fenomena kemarau yang melampau.

Analisis sampel air yang dikirim ke Universiti Hawaii menunjukkan bahawa perubahan warna air kolam tersebut disebabkan oleh halobakteria, menurut Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar Amerika Syarikat (AS).

Halobakteria merupakan organisma bersel tunggal yang hidup subur dalam air yang sangat masin, seperti di Great Salt Lake dan Laut Mati.

Kolam Kealia terletak dalam kawasan yang mengalami kemarau melampau, yang dikenal pasti sebagai yang kedua terburuk dalam skala Monitor Kemarau.

Penduduk terkejut jumpa kolam aneh, air berubah menjadi warna merah jambu

Keadaan ini menyebabkan peningkatan kepekatan garam dan menjadi tempat pembiakan halobakteria yang memberikan warna terang kepada air kolam.

Lebih kurang 90 peratus daripada kawasan Maui sedang mengalami kemarau yang teruk sejak kejadian kebakaran hutan yang melanda Lahaina pada bulan Ogos yang lalu.

BACA:
Lelaki selamat dari malapetaka lepas muat naik gambar sotong yang bakal dijamah ke media sosial
Pekerja kedai nasi kandar terkenal hanya berseluar dalam di dapur premis, sempat senyum ketika dirakam pelanggan
“Jangan buat sesuatu benda sewenang-wenangnya” – Ustaz Don beri penjelasan tentang isu boikot yang tular

Leave a Comment