TerasMalaysia

Penjelasan pakar tentang sarapan pagi, ramai kata ‘breakfast’ tak penting dan hanya sekadar mitos

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Penjelasan pakar tentang sarapan pagi, ramai kata ‘breakfast’ tak penting dan hanya sekadar mitos

Sejak dari kecil masyarakat kita telah dididik untuk mengambil sarapan yang merupakan rutin wajib setiap pagi bagi membekalkan tenaga sebelum melaksanakan pelbagai tugasan.

Selain itu, kita juga dimomokkan dengan dakwaan yang mengatakan badan akan rosak jika tidak makan sehingga perkara tersebut menerbitkan rasa gerun bagi mereka yang mahu berpuasa dan berdiet.

Menjawab kepada persoalan itu, Pengamal Perubatan Am, Dr. Zubaidi Ahmad berkata, berpuasa tidak berbahaya atau merosakkan tubuh kerana kita bukan berada dalam keadaan kebulur.

“Cuba bezakan antara berpuasa dan kebuluran. Kebuluran bermakna kita tidak makan berhari-hari atau berminggu-minggu. Puasa pula ada waktu makan dan ada waktu tidak makan.

“Oleh itu, kebuluran mungkin merosakkan kesihatan manakala berpuasa menyihatkan tubuh kita,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook miliknya.

Tambah beliau, orang berpuasa dari zaman berzaman dan amalan itu turut dilakukan oleh pelbagai agama mengikut cara masing-masing.

Kita sebagai orang Islam berpuasa selama 14 jam di Malaysia manakala di negara sejuk ada yang berpuasa selama 20 jam, tetapi tidak ada pula yang meninggal dunia disebabkan berpuasa.

Berbalik kepada sarapan pagi pula, beliau berkata, sebenarnya yang wajib itu ialah kita makan apabila lapar. Sarapan bermakna kita makan setelah lama berpuasa (tidak lapar).

“Orang zaman dulu mereka makan awal sebab tiada lampu elektrik dan makan selepas bangun tidur (apabila matahari terbit) setelah tidak makan dalam tempoh yang lama. Jadi, memang patut mereka bersarapan pada waktu pagi.

“Sarapan tiada kaitan dengan waktu pagi atau petang, tetapi lebih tepat ialah kita makan setelah satu tempoh yang lama tidak makan (berpuasa).

“Jadi, siapa kata sarapan perlu dilakukan pada waktu pagi sahaja? Malah, kita boleh bersarapan pada waktu tengahari atau petang,” jelasnya.

Zubaidi berkata, konsep tersebut perlu diperbetul. Kita hanya makan apabila lapar dan bukannya makan sebab sekarang waktu pagi atau sudah waktu makan tengahari atau sudah waktu makan malam.

Bersarapan apabila lapar setelah tidak makan dalam tempoh yang lama. Oleh itu, tidak wajib makan jika kita masih kenyang pada waktu pagi.

Apabila tidak makan, tenaga akan datang dari lemak yang tersimpan. Jika kita berterusan makan, bila masa pula tubuh hendak bakar lemak? Memang perkara itu tidak akan berlaku dan kita terus berhadapan risiko gemuk serta obesiti.

Baca : Tular video di media sosial penampilan terbaru Mamat Exist, semakin kurus dan sedikit cengkung

Leave a Comment