TerasMalaysia

Pertanyaan yang sering diajukan, ayam atau telur yang wujud dulu? Ini penjelasan dan jawapan dari Dr Zulkifli Al Bakri

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Pertanyaan yang sering diajukan, ayam atau telur yang wujud dulu? Ini penjelasan dan jawapan dari Dr Zulkifli Al Bakri.

Rasanya semasa di bangku sekolah lagi kita sering ditanya mengenai soalan pelik-pelik mengenai kewujudan alam.

Antara soalan yang sering berbuat kita berfikir panjang dan kadangkala agak memeningkan kepala ialah sama ada ayam atau telur, yang mana wujud dahulu?

Korang rasa yang mana satu? Kalau mengikut sains, ayam berasal daripada telur yang menetas. Tapi wujudnya telur pula daripada ayam yang telah mengeram telurnya berhari-hari lamanya.

“Yang mengeluarkan yang hidup dari yang mati”

Pun begitu, korang tak perlu nak pening-pening fikirkannya lagi kerana bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri ada jawapannya dan beliau menjawab persoalan ini daripada sudut pandang Islam.

Pertanyaan yang sering diajukan, ayam atau telur yang wujud dulu? Ini penjelasan dan jawapan dari Dr Zulkifli Al Bakri

Menerusi perkongsiannya di laman Maktabah Al Bakri, beliau menjelaskan bahawa Allah SWT berfirman dari Surah al-Rum ayat 19,

Yang mengeluarkan yang hidup dari yang mati dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup.”

Antara 4 tafsiran Al-Mawardi mengenai ayat tersebut:

  • Dikeluarkan manusia yang hidup daripada air mani yang mati, dan dikeluarkan air mani daripada manusia yang hidup. Hal ini sebagaimana pendapat Ibn Mas’ud, Ibn Abbas, Abu Sa’id al-Khudri, Mujahid, Qatadah dan Ibn Jubair.
  • Dikeluarkan orang mukmin daripada kekafiran, dan dikeluarkan orang kafir daripada keimanan. Hal ini sebagaimana pendapat Umar al-Khattab RA dan al-Zuhri. Ia juga diriwayatkan daripada al-Aswad bin Abd Yaguth, daripada Nabi SAW.
  • Dikeluarkan ayam daripada telur, dan dikeluarkan telur daripada ayam sebagaimana pendapat Ikrimah.
  • Dikeluarkan pokok kurma daripada benihnya, dan benih daripada pokok kurma, tangkai daripada bijinya, dan biji daripada tangkainya. Sebagaimana pandangan Ibn Malik dan al-Suddi.

Daripada penjelasan di atas, beliau telah membuat kesimpulan yang jelas bahawa ayam terlebih dahulu yang diciptakan sebelum telur.

Hal ini kerana Allah berfirman bahawa Dia telah menciptakan makhluk hidup termasuk haiwan berpasang-pasangan. Justeru, yang diciptakan dahulu adalah ayam sebelum telur,” tulis Dr Zulkifli al-Bakri.

Walau bagaimanapun menurutnya lagi, isu ayam terlebih dahulu diciptakan daripada telur ini disebut sebagai masalah fudhuliah iaitu perkara ini jika diketahui pun tidak memberi sebarang manfaat dan jahil mengenainya pun tidak membawa sebarang kemudaratan.

SUMBER

BACA:
Kecoh satu kapal terbang, rider naik pesawat demi mendapatkan makanan khas yang dipesan pelanggan
Jepun pecah rekod, tak perlu tanam padi di kawasan yang luas, dalam bangunan pun boleh tuai hasil
Baru tahu sebenarnya watak Bo dalam Kampung Boy suara Sharifah Shahirah, siap buat ‘demo’ lagi

Leave a Comment