TerasMalaysia

Rakan ‘Senyap’ Selepas Berhutang, Bolehkah Ambil Semula Duit Tanpa Diketahui?

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Rakan ‘Senyap’ Selepas Berhutang, Bolehkah Ambil Semula Duit Tanpa Diketahui?

Siapa yang mati padahal dia ada berhutang ketika hidupnya samada sedikit atau banyak, maka di akhirat nanti yang berhutang ini akan membayar hutangnya kepada tuan hutang dengan cara memberikan pahala kebaikkannya kepada tuan hutang dari kerana di akhirat nanti tidak diterima lagi harta atau wang ringgit untuk membayar hutang.

Orang yang berhutang sekalipun dia banyak pahala amal solih, akan kekurangan atau kehabisan pahala disebabkan telah diberikan kepada tuan hutang sebagai ganti bayar hutang.

Bayangkan pula kalau yang berhutang dengan jumlah yang besar manakala pahalanya pula sedikit, akan muflislah dia daripada pahala lalu dimasukkan ke neraka disebabkan tiada lagi kebaikkan yang tinggal.

Ramai juga berkongsi di media sosial susahnya untuk menuntut semula wang yang dipinjamkan kepada rakan. Seolah-oleh orang yang memberi pinjam pula perlu mengemis kembali duit sendiri.

Dalam hal ini, bolehkah seseorang mengambil semula secara senyap-senyap wang yang telah dipinjamkan kepada rakan? Apa pula hukumnya?

Satu istilah yang dinamakan ‘al-zafr bi al-haq’ yang bermaksud mengambil semula hak yang ditahan atau dirampas telah dibincangkan di laman web Mufti Wilayah Persekutuan.

Perkara ini disandarkan kepada dalil daripada Surah Al-Syura, ayat 40 dan juga kisah Hindun R.anha yang datang mengadu kepada Nabi SAW tentang suaminya Abu Sufyan yang kedekut. Hindun memberitahu ingin mengambil harta suaminya. Lalu Rasulullah SAW bersabda:

خُذِي مَا يَكْفِيكِ وَوَلَدَكِ بِالْمَعْرُوفِ
Maksudnya: Ambillah daripada hartanya sekadar yang mencukupkan keperluanmu dan anakmu. (Riwayat al-Bukhari, 7180)

Begitu juga dengan riwayat daripada ‘Uqbah bin Amir, bahawa baginda telah bersabda:

إِنْ نَزَلْتُمْ بِقَوْمٍ، فَأُمِرَ لَكُمْ بِمَا يَنْبَغِي لِلضَّيْفِ فَاقْبَلُوا، فَإِنْ لَمْ يَفْعَلُوا فَخُذُوا مِنْهُمْ حَقَّ الضَّيْفِ
Maksudnya: Jika kamu tinggal bersama satu kaum, lalu diberikan hak yang patut diberikan kepada tetamu, maka terimalah. Jika mereka tidak berbuat demikian, maka ambillah daripada mereka hak yang patut diterima oleh tetamu. (Riwayat al-Bukhari, 2461)

Justeru menurut nas Imam al-Syafie, seseorang berhak semula mengambil haknya yang tidak diberi. Menurut Syeikh Muhammad Sidqi Aali Borno pula, seseorang boleh mengambil semula duitnya yang telah dipinjamkan kepada orang tersebut dengan bentuk dan jenis yang sama, dan ia tidak dikira mencuri, kerana dalam hal ini dia telah dizalimi.

Menurut pihak mufti wilayah, hukum asal menuntut sesuatu hak adalah dengan membawa ke muka pengadilan. Namun jika pelbagai cara sudah diusahakan tetapi tidak ada kesan, maka barulah cara ini dibolehkan.

Ketahuilah beratnya kesan hutang yang tidak dibayar apabila Rasulullah SAW sendiri mengingatkan bahawa roh orang yang beriman akan tergantung disebabkan hutang yang belum langsai. Jangan menzalimi hak orang lain. Jika terpaksa berhutang atau meminjam, simpanlah azam untuk mendahulukan usaha melangsaikan hutang berbanding perkara lain yang tidak penting.

Dari ‘Aisyah ra, bahwasanya beliau berkata, “Dulu Nabi saw selalu berdoa di dalam sembahyangnya:

( اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَفِتْنَةِ الْمَمَاتِ, اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْمَأْثَمِ وَالْمَغْرَمِ )

artinya :

“Ya Allah. Sesungguhnya aku berlindung dengan Mu dari azab kubur, dan dari fitnah Dajjal dan dari fitnah hidup dan fitnah mati.
Ya Allah. Sesungguhnya aku berlindung dengan Mu dari perkara2 yang menyebabkan dosa dan dari berhutang“

wallahua’lam

Sumber

Hujan Beterusan Di Arab Buat Padang Pasir Jadi Padang Rumput

Leave a Comment