Realiti sebenar berada di sekolah Henry Gurney, tak sama langsung macam dalam drama

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Realiti sebenar berada di sekolah Henry Gurney, tak sama langsung macam dalam drama. “Kehidupan saya semasa di waktu sekolah dahulu memang agak liar dan terlampau sosial. Semuanya bermula dengan diri sendiri dan bukannya atas pengaruh kawan-kawan. Saya mempunyai sifat ingin mencuba dan dari situlah kita akan tercari-cari untuk melakukan perkara yang tidak baik. sampaikan keluarga angkat saya pun dah tak larat nak melayan perangai saya,”

“Saya kemudiannya pergi merantau dan dari situlah bermula saya melakukan perkara-perkara tidak baik seperti mengambil dadah. Asalnya bermula daripada menghidu gam dan perlahan-lahan mula mendekati najis dadah. Seawal usia 12 tahun lagi, saya sudah hisap gam,” cerita Ejad.

Mula dimasukkan ke Sekolah Henry Gurney

“Bila dah hisap dadah mestilah kita nak kena cari duit kan. Saya pula tidak bekerja, kerja pun hanya cukup-cukup makan jadi tukang rumah. Saya mula tertangkap pada usia 17 tahun kerana melakukan jenayah pecah rumah,”

“Sewaktu ditangkap dan diarahkan untuk ditempatkan di Sekolah Henry Gurney, saya berasa sangat sedih kerana perlu berpisah dengan dunia luar. Saya mengambil masa hampir setahun untuk membiasakan diri di sekolah tersebut. Tapi Alhamdulillah, lama-kelamaan saya dapat membiasakan diri dan menjalani kehidupan seperti biasa,”

Realiti sebenar berada di sekolah Henry Gurney, tak sama langsung macam dalam drama

Bercakap soal akademik, Ejad telah dibuang sekolah sewaktu umurnya 16 tahun lagi. Dia sering ditukarkan sekolah kerana melakukan kesalahan. Namun, sewaktu di Henry Gurney, Ejad meneruskan pelajarannya seperti pelajar sekolah yang lain.

“Di sekolah Henry Gurney menawarkan beberapa bidang seperti pancaragam, sekolah Agama untuk pelajar yang mengambil UPKK, bidang kemahiran, sukan dan unit akademik. Saya memilih untuk meneruskan pelajaran dalam bidang akademik,”

“Kami bersekolah seperti pelajar-pelajar di luar sana juga. Pagi masuk sekolah dan tengah hari tamat persekolahan. Selepas itu, kami diberikan masa untuk melakukan aktiviti bebas. Jadi terpulanglah kepada pelajar sama ada ingin balik ke bilik atau membaca buku,” jelasnya.

Tidak sama seperti dalam drama

“Sekolah Henry Gurney bukan tempat yang seronok. Ia juga bukan tempat untuk berubah tetapi tempat untuk kita belajar berubah. Tempat sebenar untuk berubah adalah di luar sana. Di sekolah Henry Gurney, kami terikat dengan peraturan. Mereka menekankan lebih kepada disiplin dan Henry Gurney adalah salah satu sekolah juvana dibawah sistem Jabatan Penjara Malaysia. Jadi, yang menjadi penjaga kami adalah warden-warden penjara dan unit kawalan penjara,”

“Ia tidak sama seperti yang dipaparkan dalam filem atau drama seperti Juvana kerana kalau kita tengok dalam drama tersebut, ia menunjukkan penjagaan secara kekejaman tetapi di sekolah Henry Gurney yang sebenarnya, warden mendidik tidak sampai mendera dan tidak menggunakan kekerasan. Mereka hanya menggunaka kekerasan apabila kita melakukan kesalahan,” jawabnya lagi.

Keputusan 5A dalam SPM

Walaupun dibuang sekolah sewaktu umurnya 16 tahun, Ejad telah membuktikan bahawa belum terlambat untuk dia menjadi seorang pelajar yang cemerlang.

“Saya hanya sijil UPSR dan tidak menduduki PT3. Sewaktu di sekolah dahulu pun, saya sering ponteng kelas dan tidak pernah belajar. Kalau pergi sekolah hanya sekadar untuk mengambil kehadiran dan kemudiannya saya akan keluar daripada sekolah,”

“Sebelum ini saya tidak pernah mempunyai matlamat dalam hidup. Bila saya di Henry Gurney, saya letakkan satu matlamat dalam hidup dan memfokuskan untuk mencapai matlamat tersebut. So, bagaimana caranya? Saya belajar bersungguh-sungguh supaya satu hari nanti saya akan dapat mencapai matlamat saya itu,”

“Tahun pertama disana saya menyambung pelajaran pada peringkat Tingkatan 4, tapi sewaktu itu saya masih banyak bermain lagi. Bila masuk Tingkatan 5 baru saya mula menekankan pelajaran untuk mendapatkan hasil yang baik. Alhamdulillah, saya mendapat keputusan 5A dalam SPM dan kini melanjutkan pelajaran di peringkat diploma dalam jurusan Pengurusan Penerbangan di salah sebuah kolej di ibu kota,” tambah Ejad lagi.

Kejayaannya ini juga membuka mata masyarakat bahawa seseorang itu boleh mengubah nasibnya selagi mereka berusaha dan ikhlas mahu benar-benar berumah. Paling penting, kenalah istiqamah. Ejad juga bertuah kerana mendapat sokongan keluarga angkatnya dan orang sekeliling yang sering memberikan kata-kata positif kepadanya.

Ejad juga menasihatkan remaja di luar sana agar tidak melakukan atau mencuba perkara-perkara yang tidak baik kerana ia hanya akan mengundang kemudaratan.

BACA:
Gara-gara melanggar etika pemakaian, pihak restoran di KL minta pelanggan pakai kain sarong sebelum masuk
MP Pas bawa melulu potong ‘double line’, dakwa takut daging korban miliknya bakal rosak
Artis BBNU kantoi like video lucah di Twitter, netizen dedah ciri-ciri individu itu

Leave a Comment