Remaja ini di hadapkan ke mahkamah gara-gara sebuah ‘earphone’

Remaja ini di hadapkan ke mahkamah gara-gara sebuah ‘earphone’

Tindakan seorang lelaki yang ingin mengambil ‘earphone’ dengan menceroboh ke landasan keretapi di stesen LRT Taman Paramount akhirnya memakan diri apabila dia ditahan oleh pihak polis, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid laporan berhubung insiden itu diterima pihaknya pada jam 9.28 pagi mengenai tangkapan yang dilakukan oleh pihak polis bantuan Prasarana.

“Ketika kejadian kira-kira puku 8.09 pagi itu, penggera landasan berbunyi dan mendapati seorang lelaki warga tempatan berusia 23 tahun berada di landasan LRT Platform 1 (Northbound).

“Lelaki yang bekerja sebagai seorang akauntan itu mengambil earphone dan menyebabkan tren tergendala selama tiga minit,” jelasnya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 62 Akta Keretapi 1991 (Akta 463) kerana menceroboh landasan keretapi.

Jelasnya, OKT juga telah dituduh mengikut seksyen tersebut di Mahkamah Petaling Jaya pada 28 Mac.

Orang ramai turut dinasihatkan supaya mematuhi undang-undang dan jangan melakukan sesuatu perbuatan jenayah.

Sekadar info sekiranya anda mengalami situasi seperti barangan peribadi atau berharga jatuh di landasan keretapi maklumkan terlebih dahulu kepada petugas atau polis bantuan, peringatan ini turut diletakkan di beberapa papan tanda sekitar kawasan tren.

Mengikut Seksyen 62 Akta Keretapi 1991 (Akta 463), Mana-mana orang yang menceroboh sesuatu keretapi atau mana-mana premis keretapi, boleh didenda tidak melebihi lima ratus ringgit.

Baca : Sempat ajar mengucap Shahadah, pakcik ini meninggal lepas 1 jam isterinya meninggal, betul sehidup semati

Leave a Comment