TerasMalaysia

Restoran popular jual nasi claypot viral sebenarnya bukan pemegang sijil pengesahan halal Malaysia

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Restoran popular jual nasi claypot viral sebenarnya bukan pemegang sijil pengesahan halal Malaysia.

Baru-baru ini, kecoh di media sosial apabila sebuah premis makanan yang menjual nasi claypot yang popular di TikTok ditutup setelah pemiliknya dikatakan menggunakan wain beras atau wine rice dalam menu claypot rice yang merupakan menu popular di kedai berkenaan.

Ini telah menyebabkan ramai terkejut kerana ramai juga orang Muslim yang berkunjung ke sana untuk merasai sendiri menu popular itu.

Pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau JAKIM kemudiannya tampil menjelaskan bahawa kedai tersebut sebenarnya tidak mempunyai sijil halal.

Menerusi kenyataan JAKIM di Facebook semalam, Bahagian Pengurusan Halal Jakim menjelaskan bahawa berdasarkan semakan melalui portal Halal Malaysia, kedai makan itu bukanlah pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah.

Restoran popular jual nasi claypot viral sebenarnya bukan pemegang sijil pengesahan halal Malaysia
Malah, pihak JAKIM juga tidak pernah mengeluarkan pensijilan halal untuk kedai makan terbabit.

Sehubungan dengan itu, JAKIM turut mengingatkan orang Muslim agar sentiasa berhati-hati dan periksa terlebih dahulu status halal sesebuah restoran yang ingin dikunjungi untuk mengelakkan masalah was-was.

BACA:
Lelaki terkejut lihat mayat anak dan isteri dalam bilik lepas 3 hari, siap tinggal nota wasiat dan wang bercampur bawah sofa
“Biarlah saya mati sempat habis 30 juzuk” – Wanita hidap kanser sanggup ‘merangkak’ semata-mata nak mengaji Al-Quran
“Ini sebenarnya tak betul dan tak patut” – PU Amin selar tindakan segelintir pasangan sembang aksi ranjang di media sosial

Leave a Comment