Rezeki terpijak selepas 22 tahun, kawan lama bayar hutang RM46k secara tunai

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Rezeki terpijak selepas 22 tahun, kawan lama bayar hutang RM46k secara tunai.

Salah satu perkara yang dapat menyinari hari adalah apabila bertemu dengan sahabat lama, dan kegembiraan bertambah apabila sahabat tersebut membayar hutang walaupun pada masa itu kita mungkin sudah mengampuninya, terutamanya jika sudah lebih dari dua dekad berlalu.

Keajaiban berlaku bagi seorang lelaki dari Thailand apabila sahabatnya membayar semula hutang selepas mereka bertemu semula selepas 22 tahun kehilangan kontak. Pertalian mereka terputus di New York, Amerika Syarikat, di mana lelaki Thai tersebut menjadi ketua chef dengan pendapatan USD 6,000 seminggu.

Menurut sumber, kehilangan kontak mereka bukan disebabkan oleh peristiwa negatif seperti pertengkaran atau pelarian, tetapi kerana mereka telah menukar nombor telefon sehingga tidak dapat berhubung. Walaupun begitu, takdir membawa mereka bersatu semula di Thailand dua dekad kemudian, ketika mereka bertembung di Siam Paragon Mall di Bangkok.

Rezeki terpijak selepas 22 tahun, kawan lama bayar hutang RM46k secara tunai

Lelaki Thailand tersebut berkongsi melalui TikTok miliknya bahawa sahabatnya tidak pernah melupakan hutang tersebut. Dalam video tersebut, rakan lelaki itu terlihat membayar jumlah penuh RM46,700 dalam bentuk USD. Rakannya menunjukkan timbunan wang tunai USD 100 dari dalam kereta sebelum memberikannya kepada @kanokayai2022, sebelum wang tersebut ditukar kepada Thai Baht.

“Dunia ni bulat haha. Sukar dipercayai. Seorang kawan yang pernah meminjam wang daripada saya 22 tahun lalu, ketika saya tinggal di New York, dia datang berjumpa saya dan membayar balik wang itu (dia meminjam daripada saya). Dunia ini gila. Ia benar-benar bulat.” ujar lelaki Thailand tersebut dalam keterangannya.

@kanokyai2022 #โลกช่างกลมเหลือเกิ้น#อย่าปิดการมองเห็น #กนกใหญ่ ♬ Sean Kingston & Justin Bieber – Eenie Meenie – Alex hampstead
BACA:
Geram dengan alunan lagu dangdut yang kuat dan bingit, penarik beca diminta tukar ‘genre’ lagu
“Masa mula-mula aku bina masjid okay ke semua, sampai la mak aku jatuh sakit, satu hari balik senyap-senyap, nampak isteri..”
Bunyi dengkur perompak kejutkan pemilik rumah, tertidur ketika tunggu ‘waktu selamat’

Leave a Comment