TerasMalaysia

Rider P-hailing yang tular bakal didakwa di mahkamah pada Disember ini

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Rider P-hailing yang tular bakal didakwa di mahkamah pada Disember ini.

Penghantar makanan (rider p-hailing) yang tular di media sosial berjalan kaki sambil menggalas beg makanan selepas motosikalnya disita Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan didakwa di Mahkamah Majistret Seremban pada bulan Disember nanti.

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, lelaki berusia 26 tahun itu diperintahkan hadir ke Mahkamah Majistret Seremban pada 18 Disember ini.

“Motosikalnya boleh diambil semula selepas fail siasatan dilengkapkan dan cukai jalan serta insurans diperbaharui.

“Dia ada didakwa di mahkamah atas kesalahan menunggang motosikal di atas jalan raya dengan Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh dan polisi insurans tidak berkuatkuasa,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam media melaporkan, JPJ mengesahkan sitaan terhadap motosikal milik penghantar makanan tersebut berikutan LKM kenderaan itu telah tamat tempoh sejak Februari lalu dan tiada insurans

Rider P-hailing yang tular bakal didakwa di mahkamah pada Disember ini

Tindakan menyita motosikal dilakukan JPJ atas tujuan menjaga keselamatan penunggang itu sendiri dan pengguna jalan raya lain kerana tidak dilindungi insurans.

Kisah Muhammad Shahrul Shah, 26, mendapat perhatian selepas tular gambar dan videonya berjalan sambil menggalas beg makanan selepas motosikalnya dikatakan disita dalam satu sekatan jalan raya oleh JPJ Negeri Sembilan di Jalan Persiaran Negeri, Nilai pada 12 September lalu.

Pempengaruh, Aisar Khaled turut terkesan dengan kejadian itu dan membantu Muhammad Shahrul kurang 24 jam selepas videonya tular.

Melalui beberapa hantaran di Facebook , pempengaruh itu telah membawa penghantar maknanan itu ke sebuah kedai dipercayai bagi membeli motosikal baharu.

BACA:
Lelaki terkejut jumpa 7 jarum dengan sehelai kain kuning dekat siling warna putih, dipercayai ilmu sihir untuk suramkan kedai
“7 bulan aku tak datang bulan, tiba suatu harini aku rasa lain, aku call suami, tak sangka dekat hospital segalanya terungkai”
“Kali ini saya memang nak ambil tindakan” – Shikin Maembong diganggu lelaki misteri, siap tawar duit dan gambar tak senonoh

Leave a Comment