“Sanusi ditahan kerana salah kecil” – Hamzah anggap pihak berkuasa ‘double standard’ isu kumpulan The 1975?

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

“Sanusi ditahan kerana salah kecil” – Hamzah anggap pihak berkuasa ‘double standard’ isu kumpulan The 1975?. Ketua pembangkang Hamzah Zainudin mempersoalkan double standard oleh pihak berkuasa dalam mengendalikan isu kumpulan muzik United Kingdom (UK) The 1975, berhubung tindakan melampaunya semasa Festival Good Vibes dengan tangkapan Sanusi Md Nor.

“Saya hanya ingin menegaskan bahawa rakan sekerja saya Sanusi melakukan kesalahan kecil dan telah ditangkap pada pukul 3 pagi tetapi kumpulan ini, saya tidak tahu sama ada polis telah menahan ahlinya.

Mereka (The 1975) melanggar undang-undang negara kita, tetapi mereka tidak juga ditahan. Ini adalah jenis kerajaan yang kita ada hari ini, yang mengamalkan double standard,” katanya.

Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN) itu merujuk kepada insiden semasa festival itu di mana penyanyi utama The 1975, Matty Healy didakwa ‘mencabar’ undang-undang Malaysia berkenaan komuniti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) dan mencium rakan kumpulan lelakinya.

Menurut laporan FMT, vokalis kumpulan itu juga kelihatan mabuk semasa persembahan dan dihentikan separuh jalan oleh penganjur.

"Sanusi ditahan kerana salah kecil" - Hamzah anggap pihak berkuasa 'double standard' isu kumpulan The 1975

Dalam video yang telah dikongsi secara meluas di media sosial, Healy memberitahu orang ramai bahawa persembahan itu telah tamat kerana “kami telah diharamkan dari Kuala Lumpur”.

Bekas Menteri Dalam Negeri itu berkata kumpulan kontroversi seperti The 1975 tidak akan dibenarkan membuat persembahan di Malaysia di bawah pengawasannya.

Dia turut berkata kerajaan pada awalnya tidak sepatutnya memberikan kebenaran untuk The 1975 membuat persembahan di festival itu.

BACA:
Kesucian Gua Hira tercemar, jemaah selamba buang sampah merata dan conteng nama dekat dinding
Huru-hara satu kedai, babi sesat tiba-tiba mengamuk buat kacau dalam premis sampai pekerja cedera
Fatihah Salahuddin sahkan Salahuddin Ayub meninggal dunia

Leave a Comment