TerasMalaysia

Selamba lelaki tuang yogurt atas kepala wanita ini sebab tak pakai tudung

Selamba lelaki tuang yogurt atas kepala wanita ini sebab tak pakai tudung

Semakin ramai wanita telah menentang pihak berkuasa dengan menanggalkan tudung mereka selepas protes di seluruh negara berikutan kematian pada September seorang wanita Kurdish Iran berusia 22 tahun dalam tahanan polis moral kerana didakwa melanggar peraturan hijab.

Presiden Ebrahim Raisi berkata pada Sabtu bahawa hijab adalah undang-undang di Iran.

Beliau berkata demikian bagi mengulas video tular menunjukkan seorang lelaki membaling yogurt ke arah dua wanita tidak bertudung di sebuah kedai.

Pihak berkuasa kehakiman di sebuah bandar berhampiran bandar Mashhad mengeluarkan waran tangkap untuk lelaki yang dilihat menuang yogurt ke atas kepala dua wanita itu, seorang ibu dan anak perempuannya.

Mereka juga menjadi perhatian kerana melanggar peraturan ketat pakaian wanita Iran.

Mengambil risiko ditangkap kerana melanggar kod berpakaian wajib, wanita masih dilihat secara meluas di pusat membeli-belah, restoran, kedai dan jalanan di seluruh negara. Video wanita tidak bertudung menentang polis moral telah membanjiri media sosial.

Dalam kenyataan langsung di televisyen negara, Raisi berkata: “Kalau ada yang berkata tidak percayakan hijab, mereka akan dipujuk.

“Tapi apa yang penting ada undang-undang dan hijab hari ini adalah perkara yang sah di sisi undang-undang.”

Pihak berkuasa berkata pemilik kedai di mana kejadian itu berlaku telah diberi amaran.

Laporan di media sosial menunjukkan kedainya telah ditutup, walaupun dia dipetik oleh agensi berita tempatan sebagai berkata, dia telah dibenarkan untuk beroperasi semula kerana “memberi penjelasan” kepada mahkamah.

Ketua badan kehakiman Gholamhossein Mohseni Ejei sebelum ini mengancam untuk mendakwa wanita “tanpa belas kasihan” yang muncul di khalayak ramai tanpa bertudung.

“Membuka hijab adalah sama dengan permusuhan terhadap nilai (kita),” kata Ejei.

Di bawah undang-undang syariah Islam Iran, yang dikenakan selepas revolusi 1979, wanita diwajibkan menutup rambut mereka dan memakai pakaian yang panjang dan longgar untuk menyembunyikan bentuk badan mereka.

Mereka yang melanggar peraturan akan menghadapi teguran awam, denda atau tangkapan.

Menyifatkan tudung sebagai “salah satu asas tamadun negara Iran” dan “salah satu prinsip praktikal Republik Islam,” kenyataan Kementerian Dalam Negeri pada Khamis berkata tidak akan ada “toleransi” dalam isu itu.

Ia menggesa rakyat untuk berhadapan dengan wanita yang tidak bertudung. Arahan sebegitu dalam beberapa dekad yang lalu mendorong golongan tertentu menyerang wanita sewenang-wenangnya.

Sumber

Baca : Pengantin perempuan mengamuk dekat balai polis minta dikahwinkan kali kedua dengan kekasih

Leave a Comment