TerasMalaysia

Selepas 20 Tahun, Ini Rupa Terkini Budak Kira Bintang Dalam Filem Terkenal Bollywood

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Selepas 20 Tahun, Ini Rupa Terkini Budak Kira Bintang Dalam Filem Terkenal Bollywood

Mesti korang familiar dengan watak cilik dalam filem Kuch Kuch Hota Hai sewaktu tahun 90an kan? Budak kecil comel yang susah nak bercakap dan asyik mengira bintang je sepanjang masa.

Hampir 20 tahun berlalu, Parzaan Dastur kini meningkat dewasa, umurnya kini dah 31 tahun. Dia masih giat berlakon dan pernah membintangi beberapa filem. Malah makin charming!

Perkara pertama yang mungkin anda perhatikan tentang Parzaan Dastur ialah dia tidak memakai serban. Perkara itu sering mengejutkan ramai pihak, memandangkan pelakon, penulis dan penerbit yang berpangkalan di Mumbai itu mendapat kemasyhuran kerana memainkan watak seorang kanak-kanak Sikh dalam filem ikonik Bollywood 1998 Kuch Kuch Hota Hai.

Pada usia enam tahun, Dastur dipuja dan dipuji secara meluas kerana peranannya sebagai anak kecil yang pendiam, yang mencuri tempat kejadian dan hati penonton dengan menyakinkan menyampaikan baris tunggalnya yang penuh sebak dalam filem:

“Tussi ja rahe ho? Tussi na jao. (Adakah anda pergi? Tolong jangan pergi).”

Ungkapan slogannya telah digunakan oleh orang India selama bertahun-tahun dalam pelbagai konteks, sama ada pemain kriket legenda yang akan bersara, rakan sekerja yang dikasihi pada hari terakhir mereka di tempat kerja, atau ketika seseorang menaiki pesawat jet atau hanya berpindah.

Dialog Dastur datang pada saat yang penting dalam plot filem itu, apabila dua watak utama Rahul dan Anjali – sebelum ini kawan baik yang berpisah selepas Rahul tidak membalas perasaan Anjali dan berkahwin dengan wanita lain bersilang sekali lagi.

Filem ini kemudiannya menjadi filem klasik pemujaan, muncul sebagai filem Bollywood dengan kutipan tertinggi sehingga awal 2000-an dan mentakrifkan percintaan untuk seluruh generasi milenium – walaupun ia sering dikritik kerana pandangan lelaki dan idea misoginis tentang kewanitaan dan kecantikan. Dibintangi bersama liga utama termasuk pelakon Bollywood Shah Rukh Khan (SRK) dan Kajol, momen tunggal Dastur di skrin melonjakkan dia menjadi salah seorang pelakon kanak-kanak yang paling dikenali pada era 90-an.

Sebelum filem itu, Dastur telah muncul dalam beberapa iklan, terutamanya apabila, ketika berusia 4 tahun, dia membuat iklan untuk minyak Dhara yang menggelarnya sebagai “budak Jalebi” kerana menggambarkan seorang kanak-kanak yang melarikan diri dari rumah, hanya untuk kembali untuk jalebis ibunya (pencuci mulut India).

Tetapi peranannya dalam Kuch Kuch Hota Hai mengukuhkannya sebagai kegemaran ramai. “Selepas filem itu keluar, saya banyak kali dikerumuni di tengah jalan. Saya masih ingat berjalan pulang pada suatu hari apabila, tiba-tiba, saya dikelilingi oleh sekumpulan gadis kolej, yang semuanya mahu menarik pipi saya. Dan sehingga kini, saya ada orang yang bertanya kepada saya berapa banyak bintang yang saya kira,” katanya merujuk kepada adegan terkenal dalam filem itu di mana watak Dastur secara senyap-senyap mengira dan menceritakan bintang di kem musim panas.

Berikutan kejayaan filem itu, beberapa tawaran lain datang mencurah-curah untuk Dastur muda, termasuk peranan kecil dalam filem Mohabbatein, yang, bersama-sama dengan SRK, membintangi satu lagi kelas berat industri: Amitabh Bachchan.

Sumber

Baca : ’Scammer’ Kene Balik Dengan Harith Iskandar Sampai Tunggang Terbalik Ayat Pun Tak Perasan

Leave a Comment