TerasMalaysia

Seorang pengumpul barangan terpakai jadi kaya lepas jumpa cincin bernilai RM24,000 dalam timbunan sampah

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Seorang pengumpul barangan terpakai jadi kaya lepas jumpa cincin bernilai RM24,000 dalam timbunan sampah

Rezeki merupakan salah satu rahsia tuhan yang tidak boleh diduga dengan fikiran manusia. Sering kali ia bergerak di luar jangkauan fikiran. Itulah yang disebut sebagai rezeki yang tidak disangka-sangka.

Seperti kisah seorang lelaki yang bekerja sebagi pengumpul barangan terpakai langsung tidak menyangkakan tuahnya pada 5 tahun yang lepas susulan kebakaran yang berlaku di tempat pembuangan sampah Supit Urang di Daerah Sukun, Kota Malang, Indonesia.

Selepas 5 hari kebakaran itu berlaku, lelaki yang dikenali sebagai Harianto ini tergerak hati untuk mencari barangan di tempat timbunan sampah yang sudah terbakar sebahagiannya itu.

Ketika mencari-cari barangan terpakai yang mungkin masih bernilai, dia secara tidak sengaja menemui sebentuk cincin dan membawanya pulang.

Harianto pada mulanya merasakan cincin itu tidak bernilai namun dia cuba bertanya dengan rakan-rakan dan juga jiran-jirannya. Namun alangkah terkejutnya dia apabila mereka memberitahu itu adalah cincin berlian.

emi memastikannya, Harianto pun mahu menjual cincin tersebut kepada seorang pembeli yang disyorkan jirannya. Alangkah gembiranya Harianto apabila cincin itu disahka cincin berlian yang asli dan pembeli tersebut terus membeli cincin tersebut dengan harga 80 juta Rupiah atau lebih kurang RM24 ribu.

Dengan duit yang diperolehnya, Harianto telah mendapatkan sebuah rumah dan lima hari kemudiannya dia telah melamar kekasihnya.

“Saya dah lama berteman wanita, tetapi tak berani untuk berkahwin. Tetapi apabila saya telah mendapat rumah, saya terus melamarnya,” ujarnya.

5 tahun selepas dia menemui cincin dan melangsungkan perkahwinan, Harianto dan isterinya kini sudah mempunyai 5 orang anak dan pekerjaannya sebagai pengutip barangan terpakai juga makin stabil.

Harianto dilaporkan mempunyai pendapatan disekitar 80 ribu hingga 100 ribu rupiah sehari iaitu lebih kurang RM23 hingga RM29 sehari.

Baca : Pengusaha batik timbulkan kekecohan setempat, tabur duit bernila RM10,000 dari atas bumbung rumah

Leave a Comment