TerasMalaysia

Setelah sekian lama menghilang, ini rupanya yang terjadi kepada komposer terkenal Ross Ariffin

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Setelah sekian lama menghilang, ini rupanya yang terjadi kepada komposer terkenal Ross Ariffin.

Siapa sangka komposer dan pemuzik, Ross Ariffin, 61, yang pernah mencipta lagu untuk Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ning Baizura, Fauziah Latiff dan Liza Aziz sekarang hidup sebagai gelandangan dan merempat.

Ross yang juga pencipta lagu Dia nyanyian Fauziah Latiff berkata, dia hidup sebagai gelandangan dan berpindah-randah sejak 3 tahun lalu di sekitar Pasar Seni, di sini dan juga Melaka.

“Saya tinggal di jalanan selama tiga tahun. Saya pergi sana sini, tinggal di Pasar Seni dan juga di Melaka. Saya memang hidup gelandangan,” katanya kepada Harian Metro.

Ibarat dah jatuh ditimpa tangga, dia turut dua kali diserang angin ahmar dan sekarang sukar untuk berjalan dan bercakap.

Ross yang kini susah untuk bekerja tinggal di rumah perlindungan Samaritan Hope Home, Pudu, di sini.

Setelah sekian lama menghilang, ini rupanya yang terjadi kepada komposer terkenal Ross Ariffin

“Kehidupan saya bertukar 360 darjah apabila penularan Covid-19 menyebabkan saya menjadi penganggur dan kehilangan pendapatan apabila tidak dapat menghasilkan muzik,” katanya.

Ross berkata, dia bercerai dengan isterinya 10 tahun lalu dan terpaksa keluar dari rumah.

“Saya ada dua anak tetapi tidak berhubung dengan mereka. Saya tidak mahu mereka bimbang dengan keadaan saya,” katanya.

Ross berkata, dia akan bekerja kembali selepas pulih nanti.

“Saya akan menerima pekerjaan yang ditawarkan apabila sembuh nanti. Saya boleh bermain piano di hotel untuk mendapatkan wang. Saya juga boleh menulis lagu lagi,” katanya yang juga pencipta lagu Kau Dan Aku nyanyian Ning Baizura.

Menceritakan pengalamannya, Ross berkata, dia pernah menyertai orkestra di London sebagai pemain biola selain daripada itu berpeluang mengembara ke pelbagai negara.

Dia juga pernah aktif sebagai pemuzik undangan atau ‘sessionist’ dan terbabit dalam kebanyakan rakaman album artis tempatan antaranya kumpulan Search.

“Kalau boleh, saya juga nak pulang ke kampung di Melaka kerana di sana ada banyak peluang pekerjaan untuk saya,” katanya.

Sebelum ini, dia pernah bekerja lipat tuala dan cadar di sebuah hotel bajet di Jonker Walk, Melaka tanpa gaji, sebaliknya dia dibenarkan menginap secara percuma.

Ross juga ditawarkan untuk bermain muzik setiap malam di sebuah restoran di Jalan Hang Tuah, Melaka dan pengusaha restoran itu menyediakan bilik secara percuma untuknya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freddie Fernandez turut menyampaikan sumbangan wang tunai buat Ross.

BACA:
Sejarah menunjukkan orang melayu berasal dari keturunan Qantura, bangsa dari keturunan Bani Israel yang hilang
Budak 16 tahun ‘dipaksa’ layan nafsu bomoh sebanyak 4 kali, dakwa buang ‘pendamping’ yang ada
Peniaga terkilan dengan pelanggan, buat muka masa buat pembayaran kerana dicaj RM1 untuk nasik dan sambal lebih

Leave a Comment