TerasMalaysia

Siapa sangka kereta kelisa ini mempunyai tarikan yang luar biasa di UK, walaupun memiliki warna yang pelik

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Siapa sangka kereta kelisa ini mempunyai tarikan yang luar biasa di UK, walaupun memiliki warna yang pelik. Kereta buatan Malaysia bukan sahaja terhad untuk pasaran tempatan sahaja. Bahkan ada sebahagian model yang dijual di luar negara seperti Perodua Kelisa.

Baru-baru ini sebuah Kelisa berwarna coklat telah menjadi bualan dan bahan jenaka komuniti Reddit r/CarTalkUK. Ini kerana nombor plat yang digunakan ‘Y90 P00’ pada kereta itu menyerupai warna kereta itu.

Jika anda masih tertanya-tanya apa yang menghiburkan hati mereka, ‘P00’ itu merujuk pada ‘najis’ dan warna Kelisa itu diumpamakan dengan sisa buangan itu.

Menurut pengguna Reddit yang tinggal di Newcastle, England, selama ini kereta Kelisa tersebut mendapat cukup ramai pengikut online kerana pengubahsuaian yang unik dan nombor pendaftaran platnya yang dianggap kelakar.

Perbualan mereka telah mendapat perhatian /u/BenLikesTea, iaitu pemilik Perodua Kelisa tersebut. Beliau mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang menyukai keretanya itu.

Siapa sangka kereta kelisa ini mempunyai tarikan yang luar biasa di UK, walaupun memiliki warna yang pelik

Pada masa beliau turut mendedahkan modifikasi yang telah dibuat pada kereta berkenaan seperti enjin baharu K3VE2 daripada Daihatsu yang menghasilkan 121hp.

“Semuanya berwarna merah jambu di bawah bonet dan ia agak bising, jadi saya minta maaf kepada penduduk sekitar di Leazes Park yang mendengar bunyi kereta saya pada pukul 6 pagi.

“Dahulu kereta ini lebih lowered, bagaimanapun tidak mendapat kelulusan MOT kerana spring longgar. Jadi buat masa ini saya umpama seperti duduk di dalam trak raksasa sehinggalah saya mendapatkan beberapa coilovers untuk diimport,” jelas beliau.

Tambah BenLikesTea lagi, jika sesiapa ternampak dirinya pada bila-bila masa, beliau suka untuk bersembang dan akan menunjukkan kereta tersebut lebih jelas lagi.

BACA:

Berang sebab sewa rumah dinaikkan, pemilik buat ‘onar’ buang peti sejuk dari tingkat 23

Majikan rugi sebanyak RM800,000 sebab salah masuk duit dekat pekerja, ini yang berlaku selepas itu

Akibat cuaca panas yang terlampau masa ini, banyak kesan berupa tapak kaki ditemui

Leave a Comment