TerasMalaysia

Sudah tertulis dalam Al-Quran, hampir 240 juta pokok Gharqad ditanam di sekitar Israel

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Sudah tertulis dalam Al-Quran, hampir 240 juta pokok Gharqad ditanam di sekitar Israel.

Gharqad adalah sejenis pokok berduri yang dikenali sebagai Lycium di Baitul Maqdis (Palestin) dan juga dipanggil sebagai Boxthorn dalam bahasa Inggeris.

Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Hari Kiamat tidak akan tiba sehingga umat Islam memerangi kaum Yahudi, dan kaum Yahudi akan bersembunyi di sebalik batu dan pokok kayu, dan batu dan pokok-pokok itu akan berkata, ‘Wahai hamba Allah, ada seorang Yahudi di belakangku, marilah dan bunuhlah dia.’ Hanya pokok Gharqad sahaja yang tidak akan berkata, kerana ia adalah pokok kaum Yahudi.”

Israel telah mengambil inisiatif proaktif untuk berkempen menanam pokok untuk menghijaukan tanah terjajah mereka. Perayaan keagamaan Yahudi, ‘Tu Bishvay,’ mendorong keluarga di Israel untuk menanam pokok demi kebaikan alam sekitar.

Jewish National Fund (JNF) adalah sebuah pertubuhan penjajah Zionis yang ditubuhkan pada tahun 1901 dan merupakan ejen utama dalam pengurusan hutan kebangsaan Yahudi. Mereka telah menanam kira-kira 240 juta pokok, dan kebanyakkannya adalah pokok Gharqad.

Sudah tertulis dalam Al-Quran, hampir 240 juta pokok Gharqad ditanam di sekitar Israel

Kawasan penanaman pokok melibatkan 227 ribu ekar, lebih besar daripada bandar New York. Jurucakap Jewish National Fund memberitahu Agensi Telegrafik Yahudi bahawa penanaman pokok itu adalah usaha untuk menunjukkan pemilikan tanah yang kononnya ‘dimiliki oleh Yahudi’.

Selain itu, tradisi lama orang Yahudi bertujuan untuk mengenang orang tersayang yang telah meninggal dunia. Keluarga mendiang sering meminta rakan yang berduka untuk menanam pokok sebagai ingatan kepada mereka. Ini merupakan salah satu cara yang bermakna dan tradisional dalam sistem kepercayaan Yahudi untuk menunjukkan komitmen terhadap penjagaan alam sekitar dan penghijauan tanah.

Namun begitu, masyarakat Yahudi mungkin telah lama mengetahui fakta sebenar dan mengkaji Al-Quran, tetapi masih menafikan, dikuasakan oleh kesombongan yang menganggap bangsanya lebih mulia daripada bangsa lain.

Para ulama mencadangkan bahawa apa yang berlaku hari ini adalah seperti yang dijangka dalam Al-Quran, dan kita kini semakin hampir ke penghujung dunia. Sebagai umat Islam, mari berdoa bersama agar keimanan kita terus dilindungi oleh Allah SWT dalam masa-masa mencabar di penghujung era ini.

BACA:
Lelaki ‘bertapak’ di pusat beli-belah lebih enam bulan, alasan yang diberikan sangat tak masuk akal
Lebih baik elak dari berdepan dengan ombak berbentuk petak, sangat bahaya!
Berang ‘dipalau’ ketika minta nasi tambah, pelanggan nekad campak pinggan berisi dekat pelayan

Leave a Comment