TerasMalaysia

Sultan Ibrahim beri peringatan kepada penjawat awam, harus mengisytiharkan harta setiap tahun

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Sultan Ibrahim beri peringatan kepada penjawat awam, harus mengisytiharkan harta setiap tahun.

Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar bertitah mengingatkan penjawat awam di negeri ini daripada peringkat bawahan hingga ke atasan supaya hidup dalam kadar mengikut kemampuan sendiri.
Sultan Ibrahim bertitah peringatan itu adalah bagi mengelakkan penjawat awam di negeri ini terbabit dalam rasuah.

Baginda bertitah semua penjawat awam hendaklah mengisytiharkan harta setiap tahun kerana ia satu daripada cara untuk mencegah pemilikan harta luar biasa.

“Pada masa sama, kerajaan boleh mengkaji gaji segelintir kakitangan awam yang terlalu rendah kerana ini juga boleh menjadi faktor tekanan hidup, terutama di bandar-bandar besar,” titah baginda kepada Royal Press Office menerusi hantaran di Facebook rasmi Sultan Ibrahim hari ini.

Sultan Johor bertitah Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain turut membangkitkan perkara sama bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan berkompromi dengan mana-mana pegawai dan anggota terlibat dengan salah guna kuasa atau perbuatan rasuah.

Sultan Ibrahim beri peringatan kepada penjawat  awam, harus mengisytiharkan harta setiap tahun

Baginda bertitah penjawat awam di negeri ini perlu sentiasa menerapkan integriti tinggi yang mampu meningkatkan kepercayaan rakyat terhadap mereka.

“Penjawat awam perlu hidup dalam kemampuan sendiri dan perlu ingat mana-mana penjawat awam hidup mewah hasil daripada rasuah tidak akan terlepas daripada siasatan pihak berkuasa.

“Anda (penjawat awam) semua diperhatikan. Sudah semestinya, mana-mana penjawat awam menjalani gaya hidup mewah melebihi taraf kehidupan yang munasabah menimbulkan tanda tanya,” titah Sultan Johor.

BACA:
Isteri pelik janda hujung lorong kerap hantar makanan kegemaran suami, tak sangka ini yang ditahu lepas selidik
Kerap sakit kepala dan penuh kelimumur, pelakon lelaki dakwa kena sihir, rela rahsiakan kerana takut dituduh menipu
Suami beli motor untuk isteri, pikul beg berisi wang tunai yang dikumpul selama 2 tahun hasil baki lepas beli barangan dapur

Leave a Comment