Tak terfikir akan masuk kampus secara fizikal, wanita kongsi kisah berbadan dua ketika menduduki semester akhir

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Tak terfikir akan masuk kampus secara fizikal, wanita kongsi kisah berbadan dua ketika menduduki semester akhir.

Temu jodoh dan menyambut cahaya mata bersama pastinya merupakan fasa kehidupan yang dinantikan oleh setiap individu.

Bergantung pada takdir, rezeki untuk memiliki anak mungkin datang pada usia muda bagi sesetengah orang, manakala yang lain mungkin menunggu masa yang lebih baik.

Melalui satu video yang menjadi viral di TikTok, seorang wanita berkongsi pengalaman sulit dalam hidupnya ketika dia mendapati dirinya hamil semasa menuntut di peringkat diploma.

Walaupun mengandung, wanita ini dengan tekun meneruskan pelajarannya di institut pengajian tinggi awam (IPTA).

Menceritakan lebih lanjut kepada mStar, Nur Shafiqah Herlyana, 21 tahun, atau lebih dikenali sebagai Yana, berkata bahawa dia berkahwin semasa menjalani semester empat pengajian.

Tak terfikir akan masuk kampus secara fizikal, wanita kongsi kisah berbadan dua ketika menduduki semester akhir

Yana, seorang graduan jurusan Diploma Bangunan di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Seri Iskandar, Perak, mengesahkan kehamilannya ketika memasuki semester akhir.

“Saya memulakan pengajian pada awal tahun 2020, pada masa itu pandemik Covid-19 merebak, jadi kami belajar secara dalam talian di rumah tanpa perlu hadir ke kampus.

“Pertama kali, kami fikir bahawa kami tidak akan kembali ke kampus secara fizikal, jadi saya bersetuju untuk berkahwin. Namun, akhirnya kami dipanggil untuk kembali ke kampus semasa semester akhir.

“Pada semester kelima, saya menjalani latihan industri di Johor Bahru kerana berdekatan dengan rumah saya dan suami. Pada semester keenam, saya kembali ke kampus untuk belajar, dan saya menjalani hubungan jarak jauh dengan suami.

“Anak saya, yang diberi nama Nayra, kini berusia tiga bulan. Kami tidak merancang untuk mendapatkannya, tetapi Alhamdulillah, itu adalah rezeki kami,” kata Yana.

Mengenai pengalaman hamil semasa belajar, Yana berkata dia bersyukur kerana tidak menghadapi banyak kesulitan dan semuanya berjalan dengan lancar.

“Alhamdulillah, saya tidak mengalami sebarang masalah kesihatan semasa hamil. Saya belajar seperti pelajar biasa tanpa sebarang perbezaan.

“Saya menyewa rumah bersama rakan-rakan di luar kampus. Syukur saya boleh memandu dan memiliki kekuatan untuk bergerak sendiri. Saya rasa terharu kerana mempunyai sahabat sejati semasa zaman belajar, yang sentiasa setia bersama dalam susah dan senang.

“Pada hujung semester keenam, saya perlu pergi ke Seri Iskandar dari Johor semata-mata untuk menjawab peperiksaan akhir, ada dua kertas ujian pada waktu itu,” kata Yana yang menamatkan pengajian pada Ogos lalu.

Yana berkongsi mengenai satu detik yang paling diingati ketika dia perlu mengimbangkan tanggungjawab sebagai bakal ibu dan pelajar, iaitu pada satu malam yang penuh kebimbangan.

“Pada ketika itu, ketika saya sudah mengandung selama 30 minggu, saya tiba-tiba merasa sesak nafas ketika tidur di bilik pada pukul 3 pagi.

“Saya tidak mahu membangunkan rakan serumah, jadi saya terus menghubungi suami untuk memberitahu situasi. Suami saya juga panik, tanpa berfikir panjang, dia menelefon rakan serumah saya untuk meminta bantuan.

“Rakan-rakan saya dengan cepat masuk ke bilik, membawa saya ke klinik. Di sana, saya menggunakan nebulizer, tetapi masalah sesak nafas tidak berkurang, jadi mereka membawa saya ke hospital.

“Suami saya kemudian menaiki bas dari Johor ke Seri Iskandar. Selepas kejadian itu, saya terasa sangat terharu kerana mempunyai sahabat sejati semasa zaman belajar yang sentiasa setia bersama dalam susah dan senang,” kata Yana, yang dilahirkan di Ayer Hitam, Johor.

Yana menambah bahawa pensyarah hanya mengetahui mengenai kehamilannya selepas kejadian tersebut.

“Semasa saya dirawat, semua pensyarah datang melawat saya, mereka baru tahu bahawa saya sedang mengandung.

“Alhamdulillah sekali lagi, saya merasakan syukur kerana mereka memberikan sokongan moral yang baik tanpa menghakimi. Tidak ada kata-kata sinis seperti ‘siapa suruh kahwin atau kamu terlalu muda untuk menjadi ibu’.”

“Rakan-rakan sekelas saya juga menerima saya dengan baik walaupun dalam keadaan hamil,” kata Yana, yang kini bekerja sebagai pembantu projek di Johor Bahru.

Mengenai suaminya, Yana menyatakan bahawa dia hanya mengenali lelaki itu selama setahun sebelum berkahwin.

“Suami saya berumur 25 tahun, dan saya mengenali dia melalui Instagram. Sepanjang proses berkenalan, kami boleh dikatakan serasi.

“Selepas itu, bapa mentua saya mencadangkan agar kami berkahwin, dan keluarga saya menerima cadangan tersebut. Kami menyelesaikan semua persiapan dan berkahwin dalam masa tiga bulan.

“Kami tidak merancang dengan terlalu terperinci, namun, Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.

“Sekarang, kami diberkati dengan kehadiran Nayra, inilah keluarga kecil kami,” tutup Yana.

BACA:
Walaupun berada didalam kereta yang terbakar, tumbler jenama milik wanita ini masih elok dan boleh diguna pakai
Penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan, memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun
Suami bakal dipenjara 5 tahun jika lupa hari lahir isteri

Leave a Comment