Taktik terbaru scammer, hantar gambar anak diculik dan minta wang tebusan dekat whatsapp

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Taktik terbaru scammer, hantar gambar anak diculik dan minta wang tebusan dekat whatsapp. Zaman sekarang dengan perkembangan teknologi, macam-macam perkara kita boleh lakukan

Malah, teknologi kini juga telah sedikit sebanyak telah memudahkan tugas harian kita betul tak? Sosial media juga boleh dilihat dengan hanya di hujung jari. Pelbagai informasi kita boleh dapat.

Namun, dalam pada masa yang sama kita juga perlu berhati-hati kerana teknologi juga boleh membahayakan kita. Tambahan lagi dengan kes penipuan dalam talian yang semakin berleluasa.

Baru-baru ini, tular sebuah ciapan memaparkan seorang wanita hanya ‘terhibur’ melihat mesej yang diterima oleh seorang scammer telah mencuri perhatian ramai.

Taktik terbaru scammer, hantar gambar anak diculik dan minta wang tebusan dekat whatsapp

Kongsi mak pun dapat mesej scam dari nombor sama

Menerusi ciapan tersebut, kelihatan pada awalnya seorang individu berkongsi ibunya telah menerima satu panggilan yang mengatakan anaknya diculik.

Mujur saja ibu individu itu terpedaya dengan panggilan tersebut. Menurutnya ia adalah taktik baru scammer untuk mendapatkan duit daripada orang ramai.

Malah, tambahnya scammer itu menyasarkan golongan berusia saja.

“Yang kelakarnya, WhatsApp ada DP” – Netizen

Dalam pada itu, tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut memberikan pelbagai reaksi dan pandangan mereka.

Ketika artikel ini ditulis, ciapan berkenaan telah meraih 6,460 retweets, 615 quotes tweets dan 6,594 likes di Twitter.

BACA:
Pasangan terkilan dapat tahu isterinya adik sendiri, dapat tahu setelah ibu meninggal selepas 30 tahun
“Setelah 10 tahun aku kahwin, aku tatang keluarga suami aku sama rata, luluh hati aku bila buka gallery dia sungguh tak sangka”
Dashboard kereta boleh jadi buruk dan rosak kalau pakai pewangi jenis cecair, ini sebabnya

Leave a Comment