Taman yang paling bahaya di dunia, memiliki 100 tumbuh-tumbuhan yang toksik dan boleh membawa maut

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Taman yang paling bahaya di dunia, memiliki 100 tumbuh-tumbuhan yang toksik dan boleh membawa maut.

‘The Poison Garden’, kalau dengar dan baca nama taman itu, kita pasti memikirkan ia tidak membawa maksud apa-apa bahaya dan menyifatkan ia adalah sebagai nama papan tanda sahaja.

Tetapi tahukah anda, sebenarnya ia adalah sebuah taman yang digeruni ramai dan ia juga mempunyai amaran yang diletakkan pada papan tanda di pintu pagar besi yang bertulis ‘tumbuhan di sini boleh membunuh’.

Bagi memastikan orang ramai tahu bahawa taman itu adalah bahaya, pintu tersebut dihiasi dengan tengkorak dan tulang bersilang, menunjukkan amaran itu bukan setakat gurauan tetapi taman itu terbuka kepada orang ramai.

Pun begitu, anda tidak boleh pergi berseorangan ke taman yang terletak di Istana Alnwick di Northumberland, England itu, kerana ia memerlukan pengawasan pakar.

Mereka yang masuk taman tersebut boleh melihat tanaman dan mengaguminya namun perlu menjaga jarak dengan selamat. Pelanggaran yang tidak disengajakan boleh menyebabkan luka melecur yang serius dan sensitiviti terhadap matahari sehingga tujuh tahun.

Jika termakan buah beri dan tumbuhan belladonna, ia mampu membunuh kanak-kanak, malah sekiranya tertelan tumbuhan henbane juga seseorang boleh berhalusinasi dengan tanpa sengaja.

Taman yang paling bahaya di dunia, memiliki 100 tumbuh-tumbuhan yang toksik dan boleh membawa maut

Tidak hanya itu, terhidu bau busuk henbane juga akan membuatkan seseorang itu pening, disebabkan itu pengunjung dilarang menghidu tumbuhan dengan jarak dekat untuk mengelakkan bilangan orang pengsan di taman itu meningkat.

Bila Taman Racun ditubuhkan?

Taman tersebut ditubuhkan pada tahun 2005 dan mengandungi lebih daripada 100 tumbuhan toksik, memabukkan dan narkotik.

Penjaga taman tersebut turut memberi amaran bahawa setiap pelawat yang dibenarkan masuk perlu menjalani taklimat keselamatan supaya menyedari betapa bahayanya tanaman tersebut kepada diri.

Seperti yang dinyatakan di atas, pengunjung tidak dibenarkan menyentuh, merasa atau menghidu apa-apa tetapi seperti yang dinyatakan oleh laman web, tetamu kadang-kadang pengsan kerana terhidu asap toksik semasa mereka berjalan.

Tumbuhan dan pokok berbahaya yang ada di taman
Salah satu tumbuhan berbahaya yang ditanam di taman itu ialah monkshood yang mengandungi aconitine, neurotoksin dan toksin kardio.

Tetapi tumbuhan itu bukan yang paling teruk, tumbuhan yang dikenali sebagai kacang kastor atau tumbuhan minyak kastor dikatakan paling beracun di dunia kerana mengandungi toksin risin.

Kemudian, ada pokok laburnum, pokok kedua paling beracun di United Kingdom (UK) selain daripada pokok yew yang berada dalam kategori bahaya. Pokok tersebut juga sering dilihat di sekitar kawasan perumahan kerana mempunyai bunga kuning yang cantik namun di sebalik kecantikan itu, ia mengandungi racun yang dipanggil cytisine.

Selain daripada manusia dan haiwan, tumbuhan beracun juga boleh merosakkan tanah selepas mereka berlanggaran antara satu sama lain.

Untuk pengetahuan, sesetengah tumbuhan tidak perlu dimakan, disentuh, dihidu atau diubah menjadi psychedelics untuk membunuh anda, tetapi seseorang boleh maut dengan hanya memangkasnya.

Seperti daun prunus laurocerasus yang juga dikenali sebagai laurel ceri atau laurel Inggeris mengandungi dua komponen iaitu glikosida sianogenik dan ion sianida yang tidak akan membahayakan orang ramai.

Tetapi jika haiwan mengusik daun itu dengan mengunyahnya atau jika manusia membawa pemotong tanaman ia akan menghasilkan gas sianida.

Hellebores, seperti Christmas Rose, adalah satu lagi tumbuhan yang berbahaya di taman itu. Akar tumbuhan tersebut mempunyai kardiotoksin yang akan menghentikan jantung anda, dan getahnya mempunyai perengsa kulit yang kuat.

Apa terjadi kalau terkena atau terhidu racun tumbuhan?
Toksin yang berbeza mendatangkan kemudaratan dengan cara yang berbeza. Kebanyakan toksin mengganggu neurotransmitter di otak, sama ada dengan menyekat mesej yang menentukan bagaimana badan berfungsi atau dengan menghantar mesej yang salah.

Apabila organ penting seperti jantung tidak menerima isyarat yang betul dari otak, akibatnya boleh membawa maut. Tetapi kes ini tidak selalu berlaku kerana banyak sebatian toksin menjadikan tumbuhan beracun memberi faedah terhadap perubatan.

Dengan mempengaruhi neurotransmitter, dos kecil toksin tumbuhan boleh melegakan gejala seperti sakit dan gegaran pada pesakit tanpa membunuh mereka. Ini adalah sesuatu yang telah diketahui oleh doktor selama berabad-abad.

BACA:
“Assalamualaikum semua” – Tangkap layar status dimuat naik View Chin dalam facebook jadi tanda tanya
Wanita alami penyakit misteri lepas hilang seluar dalam, kerap mimpi diri dipuja dan kulit terasa sakit bila disentuh
Petua sekadar petua, lelaki dikejarkan ke hospital lepas menikmati hidangan nasi kandar, tercekik ‘sesuatu’ ketika jamu selera

Leave a Comment