TerasMalaysia

Ustazah Asma’ dakwa hubungan intim bukan punca utama cerai, salah satu sebabnya adalah..

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Ustazah Asma’ dakwa hubungan intim bukan punca utama cerai, salah satu sebabnya adalah..

Bekas Perunding Cara Keluarga dan juga merupakan seorang pendakwah Asma’ Harun menyifatkan bahawa hubungan intim bukanlah punca utama kepada pergolakan rumah tangga sehingga menyebabkan perpisahan di negara ini.

Menurutnya, 90% rumah tangga yang bercerai atau menghadapi pergaduhan berpanjangan itu adalah disebabkan pengabaian solat.

Ada kalanya masalah hubungan intim, tapi…

Menerusi Sinar Harian, Asma’ Harun menyatakan bahawa biarpun pasangan mengadu pasal isu lain seperti orang ketiga, kewangan, hubungan intim dan lain-lain, beliau mengatakan bahawa masalah tersebut berlaku disebabkan tidak mendirikan solat.

“Semua ini ada kajian ilmiah berdasarkan analisis setiap kes, fokus kepada punca masalah melibatkan ribuan kes dalam tempoh saya bertugas.”

Ustazah Asma' dakwa hubungan intim bukan punca utama cerai, salah satu sebabnya adalah..

“Masalah hubungan intim ada kalanya menjadi sebab utama, tapi kebanyakannya adalah kesan akibat bila syariat Islam diabaikan.”

Kata bekas Penolong Pengarah Bahagian Undang-Undang Keluarga Islam (Ketua Unit Rundingcara), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) itu lagi, jika suami yang tidak solat pasti cenderung mengabaikan tanggungjawab asas sebagai suami dan mempunyai sikap yang tidak menyenangkan.

“Paling utama hilang berkat dalam hubungan dan terhalang rahmat ALLAH, maka hubungan intim yang sepatutnya sebagai ibadah yang indah boleh bertukar menjadi musibah.

“Begitu juga dengan seorang isteri yang tidak solat, jika kewajipan paling utama sebagai Muslim diabaikan dan tidak rasa berdosa, maka apa sangat nak rasa berdosa bila menolak ajakan suami tanpa sebab kukuh, walaupun amaran yang sangat berat.”

Itulah pentingnya untuk tegakkan tiang agama supaya hubungan suami isteri terus kukuh.

BACA:
“Aku jadi buntu dengan perangai ibu, ambil macam-macam tapi aku yang kena bayar, masa nak kahwin lagi teruk aku kena”
Lebih 500 lubang kecil dikesan di mata wanita ini gara-gara bermain telefon menggunakan kecerahan paling tinggi
Wanita untung besar lepas tangkap ikan gergasi seberat 52kg disebuah sungai, dijual dengan harga RM17,039

Leave a Comment